Privé rondleiding Stedelijk Museum Amsterdam

Net als het Rijksmuseum is het Stedelijk Museum voor moderne kunst grondig gerenoveerd, verbouwd en gemoderniseerd. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw van het Nederlandse architectenburo Jan Benthem & Mels Crouwel lijkt met zijn futuristische look op een ruimteschip. De architecten zelf hebben hun nieuwe creatie de badkuip gedoopt.

Het Stedelijk Museum herbergt een belangrijke verzameling moderne en hedendaagse kunst vanaf Vincent van Gogh – oftewel de 1880-er jaren t/m nu. Daarbuiten heeft het museum een beduidende collectie aan design objecten.

In het nieuwe tentoonstellingsconcept STEDELIJK BASE wordt de vaste collectie kunst en design met elkaar samen getoond. Door deze opstelling krijgt de bezoeker een goed beeld hoe kunst & design met elkaar verbonden is. Omat het geheel ook nog dynamisch in 1 grote ruimte wordt gepresenteerd, worden samenhang, overeenkomsten en verschillen tussen de talloze kunstwerken en design-objecten des te duidelijker.

Hoogtepunten rondleiding Stedelijk Museum

De hoogtepunten rondleiding is een reis door de kunstgeschiedenis en de vele ‘ismen’. De kunstreis begint vanaf eind 19de eeuw en gaat t/m vandaag de dag, oftewel hedendaagse kunst. Het Stedelijk Museum begint met postimpressionisme (Van Gogh) en naturalisme (George Hendrik Breitner), en toont verder een lange lijst waaronder: abstractivisme (Wassily Kandinsky), dadaisme (Hans Jean Arp), expressionisme (Ernst Ludwig Kirchner), futurisme (Giacomo Balla), constructivisme (Naum Gabo), kubisme (Picasso), suprematisme (Kazimir Malevich), en ga zo maar door. De namen tussen de haakjes zijn slechts enkele voorbeelden van aanhangers.

Met behulp van uitgezochte kunstwerken én design, worden de verschillende posities van de kunststromingen en kunstenaars verduidelijkt.

De duur van deze rondleiding is 1,5 uur.

Attributie foto Stedelijk Museum bovenaan op deze pagina:
Stedelijk Museum: John Lewis Marshall, De nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum Amsterdam, CC BY-SA 4.0