Stadswandelingen in Amsterdam

Amsterdam is een veel bezongen stad. Liedjes als ‘Aan de Amsterdamse grachten’ door Wim Sonneveld, ‘Tulpen uit Amsterdam’ door Herman Emmink, ‘Dans le port d’Amsterdam’ door Jacques Brel, tonen aan dat we met een zeer bijzondere stad te maken hebben.

Amsterdam heeft door zijn unieke grachtenstelsel in de vorm van een halve maan een magische aantrekkingskracht op zijn bezoekers. De 165 grachten die Amsterdam nog steeds telt zorgen voor ruimte en uitzichten. De ligging nabij zee zorgt voor een aangename verkoeling in hete zomers. De individuele vormgeving van de gevels bekoren als een eenheid in veelzijdigheid. Aangenaam vertoeven dus.

Rondleiding/ stadswandeling door Amsterdam – de gids toont zijn of haar selectie van hoogtepunten

U kent de stad Amsterdam niet zo goed. Of u bent er nog nooit geweest. Laat u zelf en uw gezelschap verassen. De gids bepaalt de tour, in overleg met u of geheel zelfstandig. Te voet of met de fiets. Het is aan u.

 • De rondleiding/ stadswandeling Hoogtepunten Amsterdam duurt ongeveer 2,5 – 3 uur.
 • Als stadswandeling, fietstocht of boottocht.

Rondleiding/ stadswandeling door de Jordaan

De Jordaan met de Westerkerk en de beroemde Westertoren, de Noorderkerk, de Noordermarkt, de Westermarkt en het Anne Frank Huis is misschien wel de meest bekende en mooiste wijk van Amsterdam. Door de vele bloemen die de bruggen en de ramen smukken waant men zich in een bloemenwijk. De vele verborgen hofjes vertellen geschiedenis over de rijke bovenklasse die zich ontfermden over de armen.

 • De rondleiding/stadswandeling door de Jordaan duurt ongeveer 2,5 uur.
 • Als stadswandeling, of uitgebreid met andere wijken ook per fietstocht of boottocht mogelijk.

Rondleiding/ stadswandeling rondom de Dam, de Zeedijk en de Nieuwmarkt

De omgeving rondom het beroemde plein de Dam met het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk, de Zeedijk met de Oude Kerk, en de Nieuwmarkt met het gebouw De Waag, is misschien wel een van de meest levendige buurten die Amsterdam kent. De Dam verwijst naar de plek waar de rivier de Amstel in de middeleeuwen werd overbrugt met een dam. Vandaar de naam Amsterdam. In deze wandeling ervaart u niet alleen het historische Amsterdam, maar ook Amsterdam als designstad. In de laatste jaren hebben zich veel designers in dit stadsdeel gevestigd.

 • De rondleiding/ stadswandeling rondom de Dam en de Zeedijk duurt ongeveer 2,5 uur.
 • Als stadswandeling, of uitgebreid met andere wijken ook per fietstocht of boottocht mogelijk.

Rondleiding/ stadswandeling door historisch joods Amsterdam

In deze stadswandeling rondom de Nieuwmarkt, het Waterlooplein, het Mr. Visserplein en het Wertheimpark, lopen we langs bijjzondere historische gebouwen, monumenten en plakaten. Ze duiden op historische sporen van joods Amsterdam.

 • De rondleiding/ stadswandeling Historisch Joods Amsterdam duurt ongeveer 2,5 uur.
 • Als stadswandeling of fietstocht.

Rondleiding/ stadswandeling, de schilders van Amsterdam

Deze stadswandeling heeft als focus de schilders die in Amsterdam gewerkt hebben. Bijvoorbeeld waar woonde en werkte Rembrandt, waar woonde zijn klandizie en zijn concurentie. Maar ook Van Gogh heeft in Amsterdam gewerkt net als George Hendrik Breitner. En wat dacht u van Claude Monet en Max Beckman. Zo zijn er wel meer te noemen. Een aantal schilders kozen Amsterdam als motief. We zoeken de plekken op en vergelijken de schilderijen met de situatie zoals het er nu uitziet.

 • Deze rondleiding/ wandeling de Schilders van Amsterdam duurt ongeveer 2,5 uur.
 • Als stadswandeling of fietstocht.

Fietstocht door hedendaags Amsterdam

Deze rondleiding gaat over de nieuwe ontwikkelingen die zich afspelen in Amsterdam op het gebied van architectuur en gebiedsuitbreiding. We bekijken de nieuwe stadsontwikkelingen van de jaren 1980 t/m 2020. Het gebied Westerdok en IJdok, Java-eiland en KNSM-eiland in de voormalige havengebieden, als ook de nieuwe ontwikkelingen in Amsterdam Noord.

 • Deze rondleiding/ fietstocht door Hedendaags Amsterdam duurt ongeveer 2,5 – 3 uur.
 • Als fietstocht.

Een combinatie-rondleiding van verschillende stadswijken behoort tot de mogelijkheden. Ook een wandeling gecombineerd met een museumbezoek is mogelijk. De tijdsduur van de verschillende onderdelen kan dan ingekort worden.